top of page

מצודת כ"ח

 

 

מצודת כח היא מבנה משטרה בריטי מצודה מסוג טיגרט, אחת מחמש מצודות שאיבטחו את גבול הצפון ואת כביש הצפון. מלבד המצודה הוקמו לאורך גבול הצפון כביש הצפון, המוכר לנו כיום כ"כביש הצפון המנדטורי", גדר תיל שנמתחה לכל אורך הקו שבין ראש הנקרה לאיזור חולתה, ועשר מצדיות שנועדו להיות מאוישות ב-10 חיילים כל אחת. כל המערך הזה נבנה ב-1937, בתקופת המנדט הבריטי על ארץ ישראל. תכנן אותו קצין בריטי בשם צ'ארלס טיגרט.. מערך גדר הצפון  הוא אבן דרך בדרך להקמת מדינת ישראל. חברת הבנייה "סולל בונה" הוקמה במיוחד להקמת גדר הצפון, כי לא היתה בארץ ישות אחרת שתעשה זאת. יחידת הנוטרים בצבא הבריטי הוקמה במיוחד כדי להגן על הקו. גם זאת, כי לא היה לבריטים כח אחר שיעשה זאת. חברת "סולל בונה" בנתה את רוב הבניה הציבורית בארץ בתקופת ההתיישבות, ואילו יחידת הנוטרים שימשה ערוץ לקבלת אימון ונשק רשמי מהצבא הבריטי. אלה שמשו מאוחר יותר כאחד היסודות להקמת ההגנה, ואחר כך צה"ל.

מצודת כח שוכנת בקצה העליה התלולה ברכס נפתלי, על כביש הצפון.  בעת התפנות הבריטים מארץ ישראל בתום המנדט שלהם כאן, החליט מפקד המצודה למסור אותה לידי הערבים. כביש הצפון היה הדרך היחידה להגיע לישובים היהודיים שהיו על רכס נפתלי באותה תקופה: רמות נפתלי, מנרה ומשגב עם. לכן החליטה מפקדת ההגנה והטילה על הפלמ"ח לכבוש את המצודה ולשחרר את הדרך לישובים.

שלושה נסיונות נערכו בחדשים אפריל ומאי 1948לכיבוש מצודת נבי יושע. רק בנסיון האחרון הצליח הפלמ"ח לשחרר את המצודה. בשלושת הקרבות נהרגו 28 מלוחמינו.

שני שמות למצודה:
מצודת ישע, על שם התשועה שהיתה במקום בסוף הקרבות, ועל שם מבנה קבר נבי יושע הסמוך,  שאחת המסורות אומרת שכאן קברו של יהושע בן נון.
מצודת הכ"ח, על שם 28 הנופלים בקרבות על כיבושה. כיום מבוטא השם:"מצודת כח".

קרן נפתלי

 

 

קרן נפתלי היא גן לאומי של רשות הטבע והגנים. הגן מציע ביקור בכמה

שרידים ארכיאולוגיים ותצפית על עמק החולה, בקעת קדש ומזרח הרי הגליל העליון. הקרן היא הר בגובה 510 מ' מעל פני הים, בהחלט לא מהגבוהים בהרי הגליל. מיקומו, במדרון היורד לעמק החולה ובאיזור אגן נחל דישון הופכים אותו לבולט למרחוק ולנקודת תצפית מעולה.

בפסגת ההר נמצאים שרידי מקדש הלניסטי, חומות אבנים ובורות מים. יש כאן גם עצי אלה אטלנטית מרשימים בגדלם.

מההר ניתן לצפות אל אגמון החולה ואל שמורת החולה, אל עינות עינן המספקים מי שתיה לכל האיזור, אל מורדות הגולן ומורדות החרמון, אל רכס נפתלי, אל בקעת קדש ואל מארון א-ראס שבתחום לבנון. תופעה מיוחדת שניתן להתייחס אליה מהתצפית כאן, היא התנהגותו של השבר הסורי אפריקאי. באיזור מטולה משנה השבר את כיוונו בכ-30 מעלות מזרחה מהצפון. כתוצאה מההתנגשות בין לוח ערב הסעודית ללוח ארץ ישראל מתרוממים הרי החרמון והלבנון ויוצרים את הטופוגרפיה המיוחדת של ארץ זו.

 

 

bottom of page